„С тържествен стих го възхваляваме! С песен образа му мил възпяваме!“

Home / Галерия / Видео / „С тържествен стих го възхваляваме! С песен образа му мил възпяваме!“

Свети патриарх Евтимий - Сетен благослов.

Скъпи ученици и учители, уважаеми родители, на 20 януари Българската православна църква чества паметта на българския патриарх Свети Евтимий Търновски. Горди сме, че нашето училище носи неговото име и на днешния ден отбелязваме своя патронен празник! Свети Патриарх Евтимий без съмнение е най-ярката църковно-обществена личност в нашата родна история от XIV век. Патриарх Евтимий Търновски е виден български средновековен духовник, авторитетна фигура в православния свят, отдал живота си за възхода на българската книжовност. Сравняват го със старозаветните пророци и христовите апостоли, съвременниците му го величаят като най-голямото светило на православието, а потомците го канонизират за светец. Божият промисъл и волята на българския клир го издигат до най-високото духовно стъпало в България – престолът на патриарха. А той цял живот копнее само за едно – за тишина и уединение, за отдаване на Бога и словото. През втората половина на XIV в., щедро подкрепяна от владетел и аристократи, българската култура изживяла своя нов подем. Творците от Търновската книжовна школа създават новия „Златен век“ на българската култура, а венецът на тази историческа по своята същност духовна дейност е изплетен от делото на Свети Патриарх Евтимий.

Станал патриарх по всенародно желание в една от най-бурните и страшни епохи в историята ни, Св. Евтимий Търновски служи на Бога и народа без отдих и почивка, воден от своето верую:  „Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба“.

Делото и животът на Свети Патриарх Евтимий  будят благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание. Днес всички ние – учители и ученици от Основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ славим името на своя патрон и духовен водач. То е свято и живее с нас.

https://fb.watch/iacxEEuMqn/