Честит патронен празник, ОУ „Свети Патриарх Евтимий“!

Галерия, Патрон
Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, на 20 януари Българската православна църква чества паметта на Свети Евтимий, Патриарх Търновски. На този ден отдаваме почит към един от най-заслужилите българи, крепил духовността и вярата в най-трудните времена на България. Свети Патриарх Евтимий без съмнение е най-ярката църковно-обществена личност в нашата родна история от XIV век. Горди сме, че нашето училище носи неговото име и на днешния ден отбелязваме своя патронен празник! Уважаеми г-н Младенов, сърдечно Ви благодарим за поздравителния адрес към ръководството, учителите и учениците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, по случай патронния празник на училището. Уверяваме Ви, че ще продължим да носим в себе си силния български дух и непоколебима вяра на Евтимий, смелостта му на водач, волята му за свобода и стремежа…
Виж повече

„С тържествен стих го възхваляваме! С песен образа му мил възпяваме!“

Видео, Галерия, Патрон
Скъпи ученици и учители, уважаеми родители, на 20 януари Българската православна църква чества паметта на българския патриарх Свети Евтимий Търновски. Горди сме, че нашето училище носи неговото име и на днешния ден отбелязваме своя патронен празник! Свети Патриарх Евтимий без съмнение е най-ярката църковно-обществена личност в нашата родна история от XIV век. Патриарх Евтимий Търновски е виден български средновековен духовник, авторитетна фигура в православния свят, отдал живота си за възхода на българската книжовност. Сравняват го със старозаветните пророци и христовите апостоли, съвременниците му го величаят като най-голямото светило на православието, а потомците го канонизират за светец. Божият промисъл и волята на българския клир го издигат до най-високото духовно стъпало в България - престолът на патриарха. А той цял живот копнее само за едно - за тишина и уединение, за отдаване…
Виж повече

Поздравителен адрес!

Галерия, Новини, Патрон
Сърдечно благодарим на г-н Йордан Младенов - Кмет на Община Пещера за отправения поздрав по случай патронния празник на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“! Уважаеми г-н Младенов, благодарим Ви за вашата загриженост, подкрепа и сърдечни пожелания! Уверяваме Ви, че с много ентусиазъм и енергия сме прегърнали идеята да пазим светлите традиции от миналото на българското образование и смело да въвеждаме съвременни иновативни модели в настоящето му, за да умножаваме успехите на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“! Нека си пожелаем здраве и успешни образователни проекти в бъдеще за Община Пещера и училището ни!
Виж повече

Патронен празник 2023г.

Галерия, Патрон
Скъпи ученици, уважаеми учители, родители и приятели на Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“, имам удоволствието да Ви поздравя с патронния празник на училището и да пожелая на всички да сте здрави, да носите в себе си силния български дух и непоколебима вяра на Евтимий, смелостта му на водач, волята му за свобода и стремежа за въздигане и самоусъвършенстване! На вас ученици, пожелавам да бъдете смели, любознателни, добри и отговорни, защото само така ще преодолявате трудностите и ще откривате непознати светове! Пазете традициите на родното училище! Бъдете упорити в учението! Разширявайте границите на познанието! Обогатявайте представите си за света! Стремете се към Добротата, защото на нея се крепи светът! Вярвайте в себе си и се борете за своите мечти! Вие, уважаеми учители, продължавайте все така с желание, отговорност, търпение и упоритост…
Виж повече

Поздравителен адрес

Патрон
Сърдечно благодарим на г-н Йордан Младенов - Кмет на Община Пещера за прекрасните думи по случай патронния празник на училището ни! Уверени сме, че заедно с Вас - г-н Младенов и Вашата загриженост и подкрепа за образователното дело в града ни, ще продължим да съхраняваме светлите традиции от миналото в българското образование и смело ще въвеждаме съвременните иновативни модели в настоящето му. Нека си пожелаем здраве и успешни образователни проекти в бъдеще!
Виж повече

„Училище любимо!“

Галерия, Патрон
Да посрещнем патронния празник на училището с музика и цветове. С третокласниците, четвъртокласниците, петокласниците и шестокласниците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в час по музика се проведе музикално рисуване на тема „Училище любимо!“ от г-жа Лариса Дорохова.
Виж повече

„Многознайко“

Галерия, Патрон
В „Евтимиевите дни“ на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ се проведе състезанието „Многознайко“ с учениците от VI клас. То включваше въпроси от различни тематични области и логически задачи по математика. Отборната битка протече много емоционално и при висок състезателен дух. Участниците ще получат грамоти за отличното си представяне в деня на патронния празник.
Виж повече

Посещение в художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“

Галерия, Патрон
В „Евтимиевите дни“ и учениците от V и VI клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с класни ръководители Янка Костадинова и Йорданка Ганчева също посетиха Художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“ в града ни. Те с голям интерес разгледаха творбите на пещерските художници и бяха много приятно изненадани и впечатлени от участието на своята учителка по български език и литература Борислава Джинина в Годишната изложба на галерията със свои картини.
Виж повече

Нашите любознателни първокласници и второкласници

Галерия, Патрон
В „Евтимиевите дни“ любознателните ученици от I и II клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с класни ръководители Рени Харизанова и Анна Грочева посетиха църквата „Света Петка“ в града ни. Много интересна за тях беше беседата на отец Димитър за историята на църквата. Той им разказа и за делото на Свети Патриарх Евтимий като духовен водач на българите, както и за канонизирането му за светец.
Виж повече